Ann Napolitano

- over het succes van haar derde boek.

De Amerikaanse schrijfster Ann Napolitano schreef al twee boeken, maar had nooit verwacht dat haar derde boek Lieve Edward zo’n succes zou worden. Dit boek staat al weken in de bestsellerlijst van de New York Times en is vanaf deze week te beluisteren op Storytel. Het boek vertelt het wonderlijke verhaal van de enige passagier die een vliegtuigramp overleeft, de twaalfjarige Edward. Dit doet sterk denken aan het verhaal van Ruben, de Nederlandse jongen die als enige de crash in Tripoli in 2010 overleefde. Geen toeval, want nieuwsberichten over hem brachten Napolitano op het idee dit boek te schrijven.  Tijdens een flitsbezoek in Nederland, sprak Storytel de schrijfster over haar nieuwste boek.

Hoe ben je op het idee van Lieve Edward gekomen?
Ik kreeg het idee in 2010 toen ik las over de vliegtuigcrash in Tripoli. Nederlanders kennen dat verhaal waarschijnlijk nog beter dan ik, want er zaten heel veel Nederlanders in het vliegtuig. Er was één jongen die dat ongeluk heeft overleefd, namelijk Ruben een jongen van negen. In die tijd kwam sociale media net op gang en dit was voor het eerst dat ik zo’n nieuwsfeit van alle kanten meekreeg. Daardoor zag ik een foto van hem in het ziekenhuis. Hij zag er zo gebroken uit, maar ook mooi. Dat heeft mij erg aangegrepen. Ik vroeg me af hoe je door kan gaan na zo’n gebeurtenis. Dat ben ik toen gaan uitzoeken door erover te schrijven. Het heeft acht jaar geduurd voor ik daar een zinnig antwoord op kon geven. 

 

Heb je contact gehad met Ruben en zijn familie?
Nee, dat wilde ik de familie niet aandoen. Daarnaast wilde ik ook een roman schrijven, dus wilde ik dat het vooral uit mijn hoofd zou komen. Als ik hen had gesproken, zou ik me ook verplicht voelen het zo op te schrijven. Mijn personnage Edward is iets ouder dan Ruben en Amerikaans. Het is dus niet het verhaal van Ruben. Ik vind dat het boek uiteindelijk over aardigheid gaat. Als zoiets gebeurt, komt het beste in mensen naar boven. Dan blijkt dat mensen van binnen echt goed zijn.

 

Had je verwacht dat het zo’n succes zou zijn?
Absoluut niet. Ik dacht zelfs dat ik het niet aan een uitgever verkocht zou krijgen. Ik heb het geschreven omdat ik het wilde schrijven. Ik dacht altijd dat je moest lijden om goed te kunnen schrijven, maar werken aan dit boek was zo fijn. Mijn agent zegt ook dat het daarom zo’n succes is: omdat ik er echt van genoten heb. 

De favoriete boeken van Ann:

The Ambassadors - Henry James

Dit boek heeft heel veel indruk op mij gemaakt. De hoofdpersoon heet Strether en dat is een man van middelbare leeftijd. Hij gaat naar Frankrijk om de zoon van zijn vriendin weg te halen uit de partyscene daar. Als hij daar is, komt hij erachter dat hij zelf nooit echt geleefd heeft. Ik vind het mooi dat zijn dilemma heel stil is. Dat betekende voor mij dat je over alles kunt schrijven. Je hoeft niet - en ik weet dat dit ironisch klinkt omdat ik net een boek over een vliegtuigcrash geschreven hebt - alleen maar over explosies te schrijven.

Americanah - Chimamanda Ngozi Adichie

Dit is zo’n fantastisch verhaal, want het is complex en gelaagd. Het gaat over liefde, over identiteit, over zwart zijn in Amerika. Alles wordt onderzocht en uitgelegd, maar het blijft opwindend en levendig. Ik wilde dat er geen eind aan kwam..

Crossing to safety - Wallace Stegner

Ik herlees bijna nooit boeken, maar deze heb ik onlangs weer gelezen. Het is een liefdesverhaal van een stel dat getrouwd is op hun 20e. Ze zijn nu oud en kijken terug op hun leven en hun huwelijk. Het is een heel volwassen boek over hoe het leven gaat en en hoe je om moet gaan met dingen. Echt heel mooi geschreven.

Wat ik nooit eerder heb gezegd - Celeste Ng

Deze doet me denken aan Lieve Edward want het gaat ook om een familie en rouw. In de eerste zin leer je al wat er gebeurt: een meisje gaat dood en de familie blijft over. Ze komen er gedurende het boek achter dat ze haar niet echt kende. Hoe moeten ze daar mee omgaan en verder met hun leven?

A Tale For Time Being - Ruth Ozeki

Ook weer zo’n mooie! Deze heb ik pas gelezen ik ben fan. Het gaat over het dagboek van een tienermeisje uit Japan dat aanspoelt op het strand van Canada. Het dagboek blijkt meegenomen te zijn tijdens een tsunami. Er ontstaat een mooi verhaal tussen de vinder en schrijver van het dagboek. Het is een intens boek, maar ook grappig.